Monday, December 3, 2007

Teater ja joomarlus

Ammu pannud imestama, et Eesti Teatrites on nii palju alko. sõltlasi. Ikka ja jälle ilmub ajakirjanduses jutt mõnest tuntud "koomikust" kes on jälle teinud alkoga lõpparve. Pikalt on meedias kära löönud Uuspõld. Küll laamendab seal ja küll kuskil mujal.
Mis ajab teatris inimesi jooma ?
Rahva antud aplaus ? Oskus näidelda? Raske elu ? ...?
Või saab asi alguse töökohast. Teatris on ju baarid olemas. Peale etendust ikka üks naps tehakse. Varsti aga see üks naps ei mõju ja tehakse kaks napsi. Siis juba läheb pudel jne
Või ikkagi kuulsus. Kui sind tuntakse, siis selline asi ajab jooma ja hakkad ennast asendamatuks pidama ?
Eks selle kuulsusega ole tihti tõesti nii, et kui meedia sinust enam ei huvitu siis kukutakse jooma. Selles suhtes meenuvad kaks meest. Kaks soome sportlast: Matti Nükanen ja Mika Häkkinen. Neist viimane sai vist oma joomarlusest üle. Peale F1 lõpparvet ei olnud teda enam kellegile vaja. Samas oli mehel suht karm naine ja pani mehe tegutsema. Enam Häkkinen F1 ei sõida aga ringrajal kihutab.
Ma ei tea kuidas teatris endas joomisesse suhtutakse aga millegi pärast tundub teater = alko. Üksikud on vist need, kes purukainelt tööl on.  Äkki on asi selles, et ei juleta kaine peaga etendusi anda , et väike pits lisab julgust ?
Kommentaarides tuntakse joodikust näitlejale kaasa ja soovitakse, et ta kiirelt oma elu joonde saab. Kui samasuguse trikiga saaks hakkama poliitik, siis arvatavasti soovitakse sellest inimesest jäädavalt lahti saada. Kus kuradi kohast tuleb selline kaksik moraal ?
Kui üks ei tohi purjuspeaga laamendada, siis ei tohiks seda teha ka näitleja. Ja ilma igasuguse õigustuseta.
Minu jaoks on inimeste suhtumine joomarlusse teinekord imelik. Ühed nagu tohiks ja teised ei tohi! Eks omajagu teatrimehi on selle viinakuradi pärast ka hauda läinud. Siin ei maksaks küll rääkida sellest, et kunstnikud võivad ja isegi peaksid natuke napsu tegema. Proffid suudavad oma tööd väga hästi teha ka kaine peaga, või ma tõesti eksin? Või ei ole konkurents nii tugev kui seda olla võiks ?

Igastahes kahju on!

1 comment:

Üks Kõik said...

Kunstnikud võivad kõike teha.