Saturday, December 22, 2007

Välsimaal elamisest

Täna jäi ette postimees.ee pealt jutt, et "Eesti naised tulge koju, saate mured kaela". Eks pulleritsu uurimuses omajagu tõtt on. Samas on ühiskonnad erinevad. Kindlasti paistab välismaal silma oskus üksteisega arvestada. Viisakus on olemas heaoluühiskonnas.
Eriti paistab selline asi silma liikluses. Autojuhid on viisakad. Lasevad üksteist vahele, tänavad vilgutades suunatulesid, või ajavad käe aknast välja ja näpu püsti! TÄNAN SIND. Kahjuks meil selline tänamine ja viisakus ei ole eriti levinud. Aga õnneks käivad meie inimesed üha sagedamini välismaal. Nähes, et selline viisakus on hea, loob positiivse emotsiooni ja samas on liiklus ka rahulikum, jõuab samade inimestega see tegevus ka siia. Sellega läheb lihtsalt veel aega  mõned aastad.
Pikalt vabadust nautinud ühiskonnas on inimesed teistsugused. Eks ka neil ole muresid ja probleeme. Nende oskus on hoida ühte. Meil tahab iga mees ja naine olla "Ämblikmees" kes häivtab üksinda pahad vaenlased. Jälle läheb aega, kuniks meie ninnud topitakse selle koostöötamise oskusese sisse. Hakkab ka see meeldima. Mitte ei kiru/kiida üks inimest kellegi/millegi tegevust. Vaid seda tehakse koos. Sellistel asjadel on kaalu ja võetakse arvesse. Seniks kuni üksikud inimesed seda teevad... ei tekki survet asutustele/firmadele teistele ühiskondlikutele organistasioonidele.
Eestlane ei ole loomult paha inimene. Me ei ole ka joodikud, kurjategijad jne. Meiele on raske see, et tihtipeale ei saa maailm meist aru. Vaadake kui keeruline on meie ajalugu ! Kas keegi kujutaks ette, et maailmas ühe riigi inimesed tähistaksid Hitleri sünnipäeva ? Oi mis siis juhtuks... aga Stalini sünnipäeva võib ju tähistada ? On see maailm ikka imelik. Võrdsust me siit ei leia. Peame enda ajaloo juurde jääma aga samas mõistma mõistmatuid inimesi. Raske juhus , samas selline avatus teeb meile endile head. Oleme ise rõõmsamad, kui tuju hea siis ka tööl läheb paremini, mis tähendab seda, et ka kodus on kõik rahulikumad.
Arvamus, et keegi ei tea mis või kes on Estonia. Hiljuti ühes suurlinnas metrooga sõites oli hea juhus. Rääkisime omavahel eesti keeles. Lõpuks naaber vabandas ja uuris, et kas me oleme Hispaaniast/Portugalist. No ajas ikka muigama küll. Ei, EESTIST oleme. Meesterahvas selle peale... aaa... Estonia, hmm.. Ungari, Soome, te olete siis nendega hõimurahvad! No sellist asja ei oleks eales osanud uskuda !!
Maailmas on tarkade inimeste kogus konstante, ainuke viga, et rumalaid tuleb juurde ;)

No comments: